Calle Har Inte Sett… Scanners (1981)

Untitled

Få saker är ikoniska i den här världen, Michelangelos målning i Sixtinska kapellet, Cristo Redento i Brasilien och Inkastaden Chichén Itzá i Mexiko för att nämna några grejor. Filmvärlden är likadan, fler till siffrorna kanske men fortfarande lika ikoniska; Jack Nicholsons ”Here’s Johnny!” i The Shining, Sharon Stones förförande scen i Basic Instinct och Scanners huvudexplosion som till denna dag fortfarande hålls som den bästa i filmvärlden.

Likadant denna gång, kommer ta upp spoilers, hoppas att texten inte blir för drönande och kommer återigen ta mig friheten att dra dåliga skämt, puss på er!

Kort här då, inte sett filmen tidigare men fullt OMÖJLIGT att inte veta om den ikoniska scenen eller ha kollat upp den om man är lika nyfiken som jag. Så, vad handlar den här filmen om då? Jo det finns människor som kan kontrollera andra människor och läsa folks tankar, de människorna kallas då Scanners. Dessa människor anses med full rätt vara speciella för att säga det snällt, folk är rädda för dem, även det med full rätt. Filmen i sig börjar med en insikt i hur hemlösa klarar sig på gatan, letar överbliven mat på restauranger i gallerior. Detta möts av dömande blickar och tydlig kritik från en gammal dam som prompt efter att ha snackat en massa skit om den hemlöse mannen  får en stroke/epilepsianfall. Självklart är det inte så, den hemlöse mannen är ju såklart en Scanner som är oförmögen att kontrollera sina krafter. Kort därefter jagas han runt av två män som har fri sikt på hans rygg och skjuter honom med sömnpistol i handen; om ni inte redan har listat ut det så är det här en ganska ostig film, tillockmed ostigare än en urgröpt cheddar som blivit fylld med 15 olika ostar som inte alls är kompatibla och serveras med nachochips med ostsmak.

ScannersCap_00003

 

Mannen som då blivit nedsövd tas då från gatan in i värmen, får nya kläder och en säng i utbyte mot att en gubbe med dålig hållning och kass attityd bildligt talat skiter på honom. Pretty sweet deal if you ask me. Här får han då förklarat att han kommer bli studerad på grund av hans ”sjukdom” och lära sig att hantera den. Detta då på grund av att han är den enda som kan stoppa en Scanner vid namn Darryl Revok (Michael Ironside) som har gått rogue och scenen innan EXPLODERAT EN ANNAN SCANNERS HUVUD!!! Alltså, den här filmen är nästan 40 år och det är riktigt imponerande än idag att de har sådan kvalitét på effekterna.

Men för att komma tillbaka till filmen, företaget som då vill få fast den här Scannern heter då ConSec, kom ihåg det (har svårt att tro att ni kommer glömma det pågrund av hur ”on the nose” namnet är), och de ska då få den här mannen som synliges från ingenstans börjar göra telepatiska grejor, som heter Cameron Vale (Stephen Lack), att rädda dagen. Det som då påbörjas i detta läge i filmen är en 70 graders nedförsbacke i intresse. Tänk er börskraschen 1929. Huvudskådespelaren är bland de tråkigaste att kolla/lyssna på, vet inte om det är medvetet eller om han är träigare än Jason Statham, inte en mening har han någon som helt koppling till någon känsla, man bryr sig inte vad som händer med honom och i slutet av filmen blir det en sådan seg ”tvist” för att på något sätt ha med honom i filmen mindre. En konstig sak dock, Stephen Lack, som helt saknar filmjobb för tillfället, ser ut som Zachary Levi i Chuck. No joke, var ett par sekunder som jag byggde upp att det var hans farsa eller liknande, helt sjukt.

scanners-1.jpg

Men på tal om bra prestationer. Sam Fischer… eller Michael Ironside är den människan som bär upp filmen så gott det går, han vet att det är ett B-manus som har har att göra med och agerar som han ska i det läget, over the top och bjuder på sig själv. Men det som gör att den här filmen fortfarande är relevant idag är effekterna, de är (utöver huvudexplosionen) riktigt bra, nästan så bra att jag faktiskt känner mig lite illa tillmods att kalla det här för en B-film. Vi har få hud som skalas av, ådror som läcker, ögon som ploppar ut likt tandkräm ur en tub, människor genom glasrutor och löjliga explosioner som jag bara kan gissa mig till att det är just DE explosionerna som har inspirerat Michael Bays filmskapande. Det finns saker i filmen som gör den underhållande men fokuset tappas i manuset och filmen vet inte riktigt vad den vill. ”Är jag en skräckfilm, är jag en mysteriefilm eller är jag en B-action”, säger inte att man kan balansera olika genrer men den här filmen lyckas helt enkelt inte.

Så, till slutet av filmen. Vale blir då tillfångatagen av Revok (tänker bara Turok, haha… åhhh så fånigt) tillsammans med en dam från en grupp som då går emot Revok. Under denna tid får vi veta att gubben med dålig hållning visar sig vara far till både Vale och Revok och att det är hans försök till smärtstillande som har skapat alla Scanners, och han sålde det företaget till ConSec, kommer inte på något bra skämt här men litar på att ni intelligenta lyssnare/läsare kommer fram till något som drar på mungiporna. Så en stor foreshadow som mer blir väldigt tydlig när man har sett på liknande filmer visar sig vara det som det står för. Det är något med äldre filmer och väldigt övertydligt språk, aja… En battle of the minds påbörjas om det flyger skinnslamsor och blod överallt. Ådror expanderar och utvecklas till tumörliknande saker i bådas ansikten. Det ser ut som att Revok har koll på läget tills Vale eldar upp sig själv? Det klipps till svart och den kvinnliga motståndsmedlemmen vaknar upp och kommer in i rummet där fighten ägt rum, hon ser ett bränt lik i mitten av rummet som hon tror är Vale, med all rätt, men hör en röst i hörnet. Det är vad som ser ut som Revok men han säger att han är Vale… slut. Alltså, va? Det känns inte riktigt som att det tänks igenom alls, Revok har övertaget Vale sätter eld på sig själv och Revok låter Vale byta kropp med honom. Jag är inte emot idén men då lägger du fram det på ett annat sätt kanske, en manöver mot Revok istället för dig själv. Slutligen då, det är en film med bra koncept men den är all over the place. Tillbaka till skrivbordet, byt ut säg 30 procent av cast:en till folk som faktiskt verkar som att de bryr sig, håll på spänningen i filmen få folk att gissa lite mer kring avslöjanden och framförallt fokusera filmen, vad är det ni vill göra med den? Filmen är en produkt av sin tid men den har en bra Ironside, bra effekter och den bästa huvudexplosionen i filmvärlden to date, värd att se om du vill ha helheten men vill du bara se huvudexplosionen sök upp den på YouTube.

One Head Explosion to Rule them ALL

Har ni sett filmen? Tänker jag fel? Säg varför, alltid för att höra fler åsikter. Till nästa gång!

Betyg: 5/10

Discshop

CDON

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s